Over onze Vereniging Behoud Westfries Kostuum

Onze vereniging is opgericht in 1982- na Negen Eeuwen Langedijk, het jaar dat Langedijk 900 jaar bestond.  Er is bijna een jaar lang feest gevierd en heel veel mensen hebben zich toen in de Westfriese kleren gestoken. 

Een groepje mensen vond het zonde als daar verder niets meer mee gedaan zou worden en zo is uiteindelijk de Vereniging Behoud Westfries Kostuum opgericht. 

Vanuit onze vereniging willen wij het Westfriese kostuum, onze streekdracht van rond het jaar 1900, zo goed mogelijk bewaren, waar nodig herstellen of opnieuw maken. We laten het ook graag zien en vertellen er over. 

Dit doen wij onder andere bij kledingshows. Dan laten we verschillende soorten kleding en toebehoren zien, die rond 1900 in Westfriesland werden gedragen. 

Zoals: de zondagse kleding voor naar de kerk, die ook gedragen werd bij feesten en bij rouw en trouw. Verder laten we de kleding zien die arme mensen droegen, werkkleding voor naar het land, de kleding van de baakster, kinderkleding, ondergoed en nachtkleding. Dit alles met de spullen, die daarbij werden gebruikt, zoals antieke kinderwagens, de spullen die je meenam naar de akker, het melkemmertje, de nachtspiegel en de blaker.
Hierbij geven we uitleg in ons mooie Westfriese dialect.
Er worden boeiende verhalen verteld over hoe het leven vroeger was. 

Wij zijn ook geregeld aanwezig op diverse markten en bij evenementen zoals de Westfriese Markt in Schagen, de Hoever Dagen in Egmond, de Langedoiker Markt en de oogst- en pompoenfair in Warmenhuizen. Van juni tot en met september zijn we geregeld op een zondag bij museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud en het hele jaar door op wisselende dagen bij museum Broekerveiling in Broek op Langedijk.

We lopen dan mooi te wezen in onze Westfries kostuum met voor de dames de Westfriese kap of een hul met boerenhoedje en de heren in hun goeie goed of in hun werkgoed. Vaak demonstreren we dan ook de handvaardigheden van vroeger, zoals kantklossen, kralen breien, spinnen, haken, breien, borduren en netten breien.

In de zomer hebben we ook een paar dagen “Doen als Toen” waarbij we dan eten van Toen serveren zoals verloren brood (wentelteefjes), broeder, grauwe erwten (kapucijners) , groentesoep en griesmeelpudding met bessenpap.

We doen dan ook de was zoals die vroeger werd gedaan, met groene zeep in een tobbe, een wasstamper en een wringer. De was wordt dan aan de lijn of een groot wasrek gehangen om te drogen. 

We helpen ook graag mensen die zich “in de kleren willen steken”. 

We hebben een hele verzameling Westfriese kleding voor zowel dames als heren en ook veel kinderkleding. Soms lenen we het uit, maar mensen kunnen ook kleding en toebehoren bij ons kopen tegen heel schappelijke prijzen. 

Winkelmandje