"Agenda"



Terug naar: "Waar vind ik"

Terug naar: "Vrienden"

Terug naar: "Home"



Warme winterdagen

Museum broeker veiling

27, 28, 29 december 2019
2, 3, 4, 5 januari 2020
Elke dag van 13.00 tot 16.00 uur

De hier niet genoemde data is het museum gesloten.
We zijn dan in kostuum en handwerkenen.
lopen rond en maken een praatje
of zitten er gezellig bij.
Kortom, maak er iets gezelligs van.




"Recepten van toen"
De winter staat weer voor de deur, het w10:59 25-12-2019ordt koud, nat en guur.
Daarom hierbij 2 recepten om lekker te nuttigen bij de open haard of na de winterse activiteiten.
Zuurkoolsoep met gerookte kip

Voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 250 gr. zuurkool
  • 1 liter kippen-of groentenbouillon
  • 20 gr. boter
  • 30 gr. bloem
  • 2.5 dl. kookroom
  • 125 gr. gerookte kipfilet, in blokjes gesneden
                                              en licht uitgebakken
  • beetje maggi
  • beetje zout
  • Werkwijze:
    Kook de zuurkool 30 minuten zachtjes in de bouillon.
    Verhit de boter, voeg de bloem toe en giet in gedeelten de kookroom erbij.
    Roer goed tot een gladde massa.
    Voeg de zuurkool en de bouillon erbij.
    Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
    Breng op smaak met een beetje maggi en eventueel wat zout.
    Voeg vlak voor het serveren de kip toe, dit kan ook weggelaten worden.
    Tip: vervang de 2 dl. kippenbouillon eens door 2 dl. droge witte wijn of sherry.

    Let op: Bij het opwarmen van deze soep blijven roeren, om schiften te voorkomen.




    Broeder of Jan in de zak

    Benodigdheden:
  • 500 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 1 liter melk
  • snufje zout
  • olie of boter om de vorm mee in te vetten
  • stroop en boter voor erbij
  • mengkom
  • een vorm voor broodpudding
                        (dat is een soort tulbandvorm met deksel),
                               Te koop bij Ouderwetse Winkel in Alkmaar, maar ook bij Blokker of Bol.com
  • Een ruime pan met water waar de broodpuddingvorm in past.
  • Werkwijze:
    Doe 500 gram zelfrijzend bakmeel in de kom.
    Doe de eieren erbij en al roerende de liter melk en een snufje zout.
    Maak een glad mengsel en doe dat daarna in de ingevette puddingvorm.
    Doe het deksel erop en zet de vorm in de pan met water en laat het water ongeveer 1 uur zachtjes koken.
    Prik dan met een breinaald in de broeder om te kijken of die gaar is (er mag niets aan de naald blijven kleven).
    Als het nog niet gaar is, moet je het nog wat langer laten koken.
    Geef er gesmolten boter bij met wat stroop erdoor geroerd.
    Tip:
    Vroeger kookte men het mengsel in een speciale broederzak, maar nu zijn er dus de broodpuddingvormen. Dat werkt wat gemakkelijker.
    Een broederzak werd meestal zelf gemaakt van een stuk linnen, er werden ook slopen voor gebruikt of theedoeken.
    Echte broederzakken zijn ook nog hier en daar te koop, vaak bij speciaalzaken.



    Terug naar: "Waar vind ik"

    Terug naar: "Vrienden"

    Terug naar: "Home"